Машинното отделение на "Vera Su" е наводнено нарочно?

Корабът е стабилен и няма опасност да се разцепи

13.10.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Корабът "Vera Su" е стабилен и няма опасност да се разцепи, или да потъне. Има съмнения обаче, че машинното отделение е наводнено нарочно. Това заяви изпълнителният директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов, който показа видео и снимков материал от водолазния оглед. 

80% от водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно отделение, защото не е била добре затворена. Количествата са постъпвали регулярно и машинното се е пълнило дни наред, обясниха от "Морска администрация". 

Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето. За да започне разтоварване обаче следствените органи трябва да обявят, че товарът не представлява веществено доказателство и никой не предявява претенции към него. 

Капитан Иванов съобщи, че утре сутрин се очаква да се изясни статутът на кораба – дали ще бъде обявен за тотално унищожен и ще започне търг за избор на компания, която да го извади.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК