РИК в Стара Загора отказа да регистрира листата на ДБ

"Едно безпрецедентно и правно неиздържано решение", коментира доц. Атанас Славов

12.10.2021 | 22:45 Редактор: Здравко Черкезов
РИК в Стара Загора отказа да регистрира листата на ДБ

Районната избирателна комисия в Стара Загора е отказала да регистрира кандидат-депутатската листа на "Демократична България" в 27 МИР. Това става ясно от решение, публикувано в страницата на РИК. 

Предложението за регистрация на кандидатите за народни представители на политическата сила за участие в изборите за 47-ото Народно събрание е подадено от представители на коалицията в 16:15 ч на 12 октомври, 45 минути преди изтичането на крайния срок.  

"Още при предаване на документите, приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа", се казва в решението на РИК за отказ на регистрация. 

От комисията устно са дали указания на представителите на ДБ да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17:00 часа днес.

"Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17:36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова с прикачен файл с наименование 27_PoA_Registracia_Kandidati.pdf и в 17:38 часа от същия имейл, от същия подател – 27_Предложение_РИК.pdf. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на коалиция "Демократична България - Обединение". По време на заседание на РИК, в 18:02 часа, в залата влезе г-жа Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на председателя на РИК една флаш-памет", мотивират се от РИК.

Отказът да бъде регистрирана листа на "Демократична България" в Стара Загора може да бъде обжалван в тридневен срок през Централната избирателна комисия.

"В цялата страна наши листи са регистрирани с електронни подписи. Само в Стара Загора РИК явно няма опит и без да се допита до ЦИК, взе едно безпрецедентно и правно неиздържано решение, което ние естествено ще обжалваме", коментира доц. Атанас Славов, предаде БНР. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК