Славея Христова: Популизмът все по-често ще излиза на преден план

Не е редно да сравняваме активността по време на парламентарни или президентски избори и активността по време на обществено допитване, смятат от "Болкан асист"

18.03.2014 | 09:06 Редактор: Ралица Пейчева
Славея Христова: Популизмът все по-често ще излиза на преден план

„Популизмът все по-често ще излиза на преден план, а на политиците ще им става все по-трудно да постигат бързи решения на наболели въпроси без да спекулират със злободневните теми“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на сдружението "Болкан асист" Славея Христова.

Според нея не само в България, но и в световен мащаб се наблюдава промяна на ценностите и пътищата за решаване на проблемите в различните общества. „Във все повече държави, не само у нас, се наблюдава изместване на истинския диалог чрез популистки идеи, хората се поддават лесно на влияния. В същото време обаче гражданите настояват инструментите на демокрацията да се използват колкото се може по-често. Провеждането на референдум е еди такъв инструмент. Тук трябва да признаем, че досега в България никога не е имало истинско обществено допитване по наистина важни въпроси“, обясни Христова.

По думите и рискът при провеждането на референдум заедно с евро изборите не се състои в това, че повечето партии преследват предимно политически и популистки цели, а в ограниченията, които поставя Изборния кодекс. „За да бъде признат за действителен в него трябва да участва поне толкова хора, колкото са гласували на последните избори. Не считам, че е редно да сравняваме активността по време на парламентарни или президентски избори и активността по време на обществено допитване“, посочи още Христова.