Прокуратурата работи по 20 сигнала на служебни министри от последните 5 месеца

800 свидетели се очаква да бъдат разпитани по казуса с "Автомагистрали" ЕАД

11.10.2021 | 15:05 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата работи по 20 сигнала на служебни министри от последните 5 месеца

За периода от 12 май 2021 г. до 1 октомври 2021 г. в прокуратурите в страната са постъпили общо 20 сигнала с податели служебно назначени министри. Това информират от Върховната касационна прокуратура.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерството на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира. 

По сигнали на министъра на здравеопазването се извършват проверки в УМБАЛ "Александровска", в Районния център за трансфузионна хематология – Плевен. Проверява се и Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, заедно със служители на Агенцията по вписванията, както и длъжностни лица от Министерския съвет и Министерството на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на дружеството. 

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи  данни от одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. 

Образувано е досъдебно производство, разследването се извършва от Националната следствена служба. Изискани са документи, касаещи предмета на разследване. По досъдебното производство се очаква да бъдат разпитани над 800 свидетели.

Три сигнала са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура. Те са свързани с разследване на злоупотреби с евросредства. 

По голяма част от сигналите, изпратени за разследване до ГД "Национална полиция" и СДВР, са дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени и материалите не са върнати на компетентните прокуратури.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Интересно - прокуратурата работи по сигналите от пет месеца!? Решения които биха отнели пет минути тия ги търкалят от 5 месеца....Ега ти прокуратурата Сигнализирай за неуместен коментар