Шефът на УМБАЛ "Александровска": Болницата е на ръба на фалита

Задълженията на лечебното заведение са 52 млн. лв.

07.09.2021 | 19:06 Редактор: Елеонора Танева

Служебният министър на здравеопазването и предшественикът му в сблъсък за финансовото състояние на "Александровска болница". Според одитен доклад, при управлението на Костадин Ангелов лечебното заведение е натрупало дългове в размер на 70 млн. лв. 

Костадин Ангелов е поел "Александровска болница" на плюс и без просрочени задължения през 2013 година, сочи одитният доклад за периода 2013 - 2020 година. Според сегашния здравен министър обаче болницата е изправена пред фалит. 

"Тази сума е съпоставима със сумата, която плащаме за Спешната помощ. Това е състоянието, до което е докарана най-старата болница в страната", заяви Стойчо Кацаров.

Според доклада от началото на 2019 година до юни 2020 година болницата е натрупала повече от 10 млн. лв. загуби. А до юни 2021 година задълженията набъбват до близо 70 млн. лв. От ръководството на "Александровска болница" изработват план за преструктурирането ѝ. А ако не се вземат мерки фалитът е близо.

"Фалит може да се обяви когато болницата стане напълно неплатежоспособна и когато обяви несъстоятелност. Болницата е силно заплашена от такова състояние", коментира директорът на "Александровска болница" д-р Атанас Атанасов.

В отговор бившият здравен министър Костадин Ангелов посочи, че одитният доклад цели саморазправа с политически опонент и напомня, че тези данни се изнасят за трети път. 

"Съжалявам за институцията Министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон", коментира Ангелов.

И посочва, че през 2013 г. "Александровска болница" е с близо 30 млн. лв. загуби, а сградите на лечебното заведение са се рушали. 

"През 2013 г., когато ставам изпълнителен директор на "Александровска", приходите на болницата са 40 млн. лв., а в края на 2020 г. те са над 77 млн. лв.

Общите задължения са около 52 млн. лв., посочи директорът на лечебното заведение.

От министерството посочват също, че има нарастване на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв., което се дължи на споразумения за разсрочване на задълженията. А самите търгове вероятно били пускани в интерес на определен доставчик и това създава подозрения за обслужване на частни интереси.

"Когато договаряш разсрочване, обикновено договаряш по-добри условия за теб, в случая са договаряни по-лоши условия и огромни лихви", уточни Стойчо Кацаров.

Според Костадин Ангелов обаче отношенията му със Стойчо Кацаров са се влошили, когато се е наложило да освободи от работа съпругата му. Тя е постъпила в "Александровска болница" през 2016 г., а три години по-късно е уволнена от Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК