"Александровска болница" натрупала десетки милиони задължения заради Костадин Ангелов

Това се твърди в анализ на Министерството на здравеопазването

07.09.2021 | 10:28 Редактор: Тодор Петров

Министерството на здравеопазването публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на "Александровска болница" след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020 г.

"Александровска болница" завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения, подчертават от МЗ. През 2013 г. Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (в периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. 

Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69,8 млн. лв. Повече от половината от дълговете са към доставчици.

"В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22,8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3,9 млн. лв. към края на 2020 г.

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 мил. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

"Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?", се казва още в позицията на МЗ.

Анализът показвал трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата, твърдят от МЗ.

"Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици. Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ", настояват от здравното министерство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 месеца
Сигурно е така, но какво от това? Въпросът е да бъде осъден. Иначе е поредният медиен фишек. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
Дали заради него или въпреки него? Сигнализирай за неуместен коментар