Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013 г.

За пръв път два града са №1 в своеобразната класация

17.03.2014 | 16:17 Редактор: Ралица Пейчева
Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013 г.

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013-та година. Те са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерия, на които се базира класацията.

Старопрестолната ни столица печели приза за първи път в историята на класацията на Дарик и в. "24 часа", докато Бургас бе определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година.

Така за първи път в седемгодишната история на наградите – два града са първенците, а наградата на кметовете - Даниел Панов и Димитър Николов бе връчена лично от премиера Пламен Орешарски.

Морската ни столица Варна получи наградата "Най-перспективен град" заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището.

Призът за "Най-бързорастящ град" отиде в ръцете на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост и голям брой сключени бракове.

Победител в категорията "Най-добър малък град" стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 г. е успял да се развие, и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.

През 2013-та година София е бил "Най-добър бизнес град" и "Най-добър град за културен живот".

Като "Най-зелен град" беше отличен Кюстендил, а сръбският Димитровград взе наградата за "Най-добър български град извън пределите на страната".