Алибегов отговори на предложението за ограничаване на клиенти без ваксина и тест

"Всички опции са по-добри от локдаун", заяви той

08.10.2021 | 18:39 Редактор: Искра Ангелова

Скоро у нас ще е необходимо да имаме поставена ваксина, доказателство, че скоро сме преболедували Ковид-19 или отрицателен тест, за да отидем на ресторант. Междувременно се обсъжда държавата да плаща бързите антигенни тестове.

"Това предложение на важи само за заведенията. Това важи за всички търговски обекти в страната, освен хранителни магазини, аптеки и банки. Не говорим само за сертификат за ваксина, а говорим също така за документ за преболедувал или антигенен тест. Тази заповед ще влезе в сила, когато държавата е готова с безплатните бързи тестове, които ще се извършват в различни пунктове във всеки град", каза председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в предаването "Директно".

Той поясни, че един такъв тест се прави за 3 минути и трае около 48 часа.

"Това най-вероятно ще се случи до 1,2 седмици. Няма как да се провери дали сертификатът е фалшив. Доколкото разбирам - в момента и прокуратурата разследва такива случаи", допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А с новата мярка всички търговски обекти ще работят на пълен капацитет без ограничения.

"Всички опции са по-добри от локдаун. В момента браншът не получава никаква подкрепа, няма действащи програми. Най-важното за бизнеса и икономиката на България е да не спира да работи", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК