ИТН: От "Продължаваме промяната" все още не са ни поканили на разговори

"Останахме шокирани от декларацията на Христо Иванов", каза Виктория Василева

07.10.2021 | 21:46 Редактор: Искра Ангелова

Какъв фактор ще бъде "Има такъв народ" в следващия парламент?

"Това, което зависи от "Има такъв народ", ще бъде направено - като диалог, компромиси, всичко необходимо, за да бъде реализирано правителство в следващия парламент. Това, с което не бива да правим компромиси в никакъв случай, е решаването на най-наболелите проблеми, които ще ни застигнат със страшна сила след месец. Това са проблемите в енергетиката, социален план, състоянието на бизнеса. Цялата тази социална цена, която ще бъде платена от хората за всички безумия, които бяха сътворени през последните 12 години, ще бъде платена сега", каза главният секретар на "Има такъв народ" Виктория Василева предаването в "Денят ON AIR".

Според нея в 45-ия парламент партиите на протеста са били по-сплотени.

"Изборите дойдоха вследствие на протестите, които продължиха няколко месеца. Но като че ли колегите от другите две партии за първи път видяха възможност ГЕРБ да бъдат изолирани от властта, но все още не бяха толкова сигурни. Тогава те бяха по-склонни на всякакви разговори, компромиси. Много от тях ни умоляваха да направим правителство в първия парламент. Странно, че на тях започна да им изглежда абсурдно в следващия парламент, когато "Има такъв народ" вече беше с 65 депутата и беше първа политическа сила. Тогава може би те за първи път видяха, че е възможно ГЕРБ да бъдат изведени от властта и като че ли им дойде апетитът за власт", допълни Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя да се надява да са си взели поука, защото "Има такъв народ" компромис с подобен тип неща няма да направят.

"За нас е важно да има качествено правителство. Ние не правим политика да махнем един, за да седне друг. Затова и предложихме хора, които са професионалисти. Повече се харесва да говориш неистини, но с усмивка, отколкото истината, пък било то и с по-остър тон. В момента, в който ги извадиш от зоната им на комфорт, те веднага обявяват това за противоестествено и абсурдно. Да, може би бяхме прекалено директни, имаше неща, които можеше да спестим на широката публика, но за съжаление сме такива - истински, открити, не сме лесни смилаеми", категорична е Виктория Василева.

По думите ѝ личните несимпатии трябва да остават настрана.

"Ако не сме първа политическа силна - това няма да е световна трагедия. Хората в страната са жадни за информация и искат да знаят. От "Продължаваме промяната" все още не са ни канили на разговори. Гледаме внимателно какво се случва. Това, което ще очакваме да видим, е ясна програма и ясни приоритети в колегите, защото засега виждаме само едно красиво говорене, но не знаем какво стои на втори план", добави тя.

Попитана защо "Има такъв народ" са избрали да застанат зад президентската двойка Илияна Йотова и Румен Радев, тя отговори:

Ние сме изключително последователни и принципни хора. Много отдавна заявихме, че ако г-н Радев се кандидатира за втори мандат - ние ще го подкрепим. А защо не издигнахме свой кандидат? Всяко нещо трябва да се случва по много логичен път и да следва своите стъпки. Не е хубаво човек да се разпилява в много работи едновременно. По-добре да се съсредоточим върху кампанията, която ни предстои за парламентарните избори.

От партията на Слави Трифонов са останали шокирани от декларацията на Христо Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК