България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филип Станев: Радев е абсолютен фаворит, ИТН не разочарова избирателите

"Социологията в България се разминава с реалността", каза един от лидерите на ИТН

07.10.2021 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова

От "Има такъв народ" заявиха, че са единствената партия, която иска промяната. Какво ще предложат и защо подкрепиха президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова?

"Нашата подкрепа беше заявена още преди създаването на Инициативния комитет, чийто член съм аз, по издигането на кандидатурата на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Аргументацията е много лесно разбираема, тя е видима в последните 5 години - един авторитетен мъж, който си извоюва позиции на международната сцена на уважаван политик. Един човек, който винаги е стоял до българските граждани. Знаете, той излезе на протестите, подкрепи ги", каза Филип Станев от "Има такъв народ" в студиото на "България сутрин".

По думите му не става въпрос за селекция от серия кандидати.

"Нашата подкрепа беше ясна изначало. Нямахме нужда да видим другите кандидати. В демокрацията да имаш избори е най-ценното нещо. Нека да има други кандидати, голяма част от тях също са достойни хора. Но президентът Радев е фаворит", категоричен е Станев.

Той припомни, че последните 2 пъти социологическите проучвания са били далеч от реалността.

"За 45-ия парламент се смяташе, че ние ще се борим за трето-четвърто място. Там ни слагаха с ДПС. Ние станахме втори. А пък за следващите избори казваха, че ще бъдем втори, а защо не и трети. Ние станахме първи, с малка разлика от първия. Социологията не е за подценяване, въпросът е, че в България през последните години тя сериозно се разминава с това, което се случва после на вота", подчерта Филип Станев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И сподели, че се надява на висока избирателна активност.

"Има такъв народ" положи максимални усилия да има кабинет. Той не се случи не заради това, което направи ИТН в преговорния процес, а заради действията на останалите политически играчи. Ние няма как да мислим, че сме разочаровали избирателите. ИТН в тези два кратки парламента, мислейки законопроекти, които се превърнаха в закони, са една много професионално и добре свършена работа. Актуализацията на бюджета нямаше да бъде възможна без парламентарната група на "Има такъв такъв" и най-вече нейните експерти", добави той.

Попитан какви неизпълними условия са предложили от другите партии, за да няма редовен кабинет в момента, Станев отговори:

"Поставиха се някои персонални изисквания по състава на кабинета, които първоначално бяха заявени, че ще отсъстват. Говоря за "Демократична България". Те казаха, че няма да се бъркат в персоналния състав на кабинета. После изведнъж г-н Иванов прочете една странна декларация от парламентарната трибуна за "дългата ръка на ДПС", което е откровена лъжа. Ако имаше факти и доказателства, той трябваше отдавна да ги е представил на българското общество."

От партията на Слави Трифонов дадоха заявка, че ще бъдат изключително диалогични след вота.

"Позицията, която ще заемем в политическото класиране, не е променила това наше намерение. Кабинет трябва да има. Хората го желаят. Виждате колко е трудно в момента - икономически, не знам как ще се развие пандемията, не знам ще има ли мощна бежанска вълна. Трябва да има стабилно управление. Компромиси ще се правят, да. И то не само от "Има такъв народ". Когато експертите работят качествено и професионално - тогава е много по-лесно за политическите лица да вземат решение. А появата на нови политически субекти е хубаво за цялото общество. "Има такъв народ" е първият нов мощен политически субект. Г-н Петков сега създава своя. Това е пътят и бъдещето", каза още Станев.

Според него хипотетично е възможно да видим партньорство между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". 

А за случая, в който Трифонов разкритикува остро Борисов заради изказването на последния за жертвите на Ковид-19 в България, Филип Станев сподели:

Има хора, които са лишени от емпатия. Да се използва човешки живот, който е загубен, това е трагедия. Тези хора имат семейства, близки, приятели. И изведнъж бившият премиер, който никога не се е отличавал с особено добро възпитание, да използва такава грозна дума.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 2 години
ИТН много разочаровахте избирателите си. Много от тях ще гласуват за про президентската партия на Петков и Василев. Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
"Нека да има други кандидати, голяма част от тях също са достойни хора. Но президентът Радев е фаворит", категоричен е Станев."Я спомени поне двама "достойни хора" от другите кандидати.Или и ти, като останалите продажни лицемери пазиш 'приемливия тон' .....Затова такива, като Кирил, Румен, Асен . ви вадят очите и оглушават ушите с директното си говорене. Защото забравихте отдавна да казвате, въпреки, че се научихте до един да редите безкрайни празнословия ...... Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 1
блуба
преди 2 години
Радев не е фаворит заради ИНТ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Два пъти хората показаха, че са разочаровани, а сега пак очакват, че някой им вярва. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
marona
преди 2 години
Тоя пак говори от името на НАРОДА. Аман от подобни *** в политиката. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
Петрова
преди 2 години
Господине говори само от свое име, не и от името на хората.Откъде знаеш какво мислят те? Може и да се изненадаш. Сигнализирай за неуместен коментар