ИТН ще участва само в парламентарния вот, търси партньорство с ДБ и "Продължаваме промяната"

Тошко Йорданов: Появата на нови формации е нещо прекрасно за политически ни живот

27.09.2021 | 11:57 Редактор: Елеонора Танева

В Централната избирателна комисия продължава регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия вот две в едно. "Има такъв народ" е поредната партия, която подаде документи със заявка за участие във властта. Формацията потвърди - няма да издига свой кандидат за президент. 

С 3700 подписа ИТН се регистрира за парламентарния вот и направиха първите заявки за подкрепа в новото Народно събрание. 

"Резултатът ще е такъв, какъвто го решат българските избиратели. В следващия парламент с ДПС и ГЕРБ е абсурдно да имаме подкрепа и общи взаимоотношения", категоричен беше Тошко Йорданов след подаването на документите.

Той подчерта, че биха били партньори с "Демократична България" и "Продължаваме промяната". 

"Логично е да бъдем партньори, но дали ще има разум, защото в предишния парламент нямаше, предстои да видим", добави Йорданов.

A със свой пост в социалната мрежа лидерът на партията Слави Трифонов отбеляза, че това са третите поредни избори, на които ще се яви формацията тази година.

"Сигурно си мислите неособено приятни неща за българския политически живот. И аз така. Особено когато го гледах отвън. А сега го гледам отвътре и ще ви кажа какво виждам. Българският политически живот е отражение на нашите мечти, желания, намерения, фантазии, страхове, надежди, неприязън, отвращение, участие, дистанция и какво ли още не. Всъщност, българският политически живот е отражение на самите нас. Колкото и тривиално да звучи, е точно така", коментира Трифонов.

Относно новата коалиция "Продължаваме промяната" от партията заявиха, че очакват политическия курс на формацията след вота. Тошко Йорданов коментира и заканата за съд от страна на Асен Василев.

"За думите от трибуната бих го помолил да прочете чл. 69 от Конституцията. Появата на нови формации е нещо прекрасно за българския политически живот. Това е демокрация. Как може някой да се страхува от това?“, попита Йорданов.

Той подчерта, че често партиите говорят преди избори едни неща, а след това правят други. 

"Така че, когато дойде реалността след изборите, тогава всички ще трябва да се съобразим с нея", добави Тошко Йорданов. 

А след подаването на документи в ЦИК стана ясно, че от ИТН няма да издигат свой кандидат за президент.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Този до Луна е един път! Сигнализирай за неуместен коментар