Фирмата на Младенов е регистрирана на Сейшелите, какво друго показват документите?

Но тя не била активна, твърди той

07.10.2021 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Бивш министър от ГЕРБ е вторият политик в досиетата Pandora Papers. Това става ясно от българския партньор по международното разследване. Самият Младенов призна за дружеството, но заяви, че то никога не е имало дейност.

Фирмата Afron Enterprises Ltd е учредена на 9 август 2013 г. – седмица след като Младенов напуска поста на външен министър от първия кабинет "Борисов". Тогава е назначен и за представител на ООН в Ирак. Младенов призна за дружеството.

"Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", сподели той.

Дружеството е създадено на Сейшелските острови през швейцарския посредник SFM Corporate Services, а в договора е вписана датата 9 август, т.е седмица, след като Младенов е назначен на поста в ООН. Той обаче не може да си спомни подробности за регистрацията, но допълни, че процесът по нея започнал преди да заеме високата позиция в световната организация. 

"Когато е бил на такава длъжност, на каквато е бил Николай Младенов – той получава предложение как да оптимизира своите данъци и аз си го обяснявам с това – той е искал точно това да направи", каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Фирмата не била активна, твърди Младенов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Оставете го на мира човеко Сигнализирай за неуместен коментар