ЦИК: Най-много заявления за гласуване извън страната идват от Турция

Не повече от 40 секции ще бъдат разкрити в Германия, страната не разрешава да са повече

07.10.2021 | 17:21 Редактор: Георги Донков
ЦИК: Най-много заявления за гласуване извън страната идват от Турция

От Турция са пристигнали най-много заявления за гласуване извън страната. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

"По отношение на заявленията за гласуване извън страната, които са активни от няколко дни, вече има подадени 11 187. В три страни има повече от 1000 заявления. От Турция пристигат най-много заявления за момента - 4273, от Великобритания – 1341 и Германия – 1276. Близо 1000 са и заявленията от Испания, малко под 700 са от САЩ. Това са страните, в които традиционно интересът към участие в изборите на българските общности е най-голям. Срокът за подаване на заявление изтича на 19 октомври. Така че има още време, за да преценим какъв е интересът към подаване на заявление в сравнение с предишните избори“, обясни Томов.

Той съобщи още, че на тези избори вероятно ще бъдат разкрити най-много секции в чужбина, предаде агенция "Фокус".

"Това е прогноза, която правя и не обвързва ЦИК – вероятно секциите, които ще се разкрият ще бъдат между 750 – 800. Броят ще е близо до изборите на 11 юли. Най-много, по всяка вероятност ще бъдат секции във Великобритания и Турция. Третата страна, в която се разкриваха над 100 секции е Германия има разрешителен режим и не получихме разрешение за повече от 40 адреса, затова там ще бъдат по-малко. Другите две страни, в които броят на секциите е сравнително висок са Испания и САЩ, където броят ще бъде над или около 50“, прогнозира говорителят на ЦИК.

На някои от курортните места и екзотични дестинации, също ще бъдат открити места за гласуване, независимо че в периода на изборите там вероятно няма има желаещи. Причината е, че на предишните избори, там са били подадени необходимите заявления и е имало избирателна секция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК