Областният управител на София: ГЕРБ са виновни за хаоса с "Позитано" 20

Президентството: Никой няма да изгони БСП от централата им

05.10.2021 | 17:34 Редактор: Георги Донков

Заплита се казусът с централата на БСП на "Позитано“ 20. Червените поискаха оставката на областния управител на София, той от своя страна обвини за създалата се ситуация ГЕРБ. В интригата се намеси и Президентството, от където обявиха, че БСП няма да бъде изгонена от централата си.

Областната управа на София-град е извадила изпълнителен лист срещу БСП за над 200 000 лева неплатени наеми за партийната централа на "Позитано" 20. Въпреки това Столетницата няма да бъде изгонена от централата си, а на брифинг днес областният управител на София Митко Михайлов обвини за ситуацията ГЕРБ. 

"Тиражираната в медиите интрига, според която служебното правителство гони БСП от "Позитано“ 20 е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ. Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначена от ГЕРБ. Призовавам политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий. Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано“, каза Михайлов. Той обясни още, че предстоят разговори, в които да се изяснят обстоятелствата с наема на емблематичната сграда. 

БСП излезе с позиция по случая. От партията заявиха, че коректно са си погасили всички задължения. Освен това напомнят, че от 2019 година са в сила промени в Закона за партиите, според които парламентарно представените формации ползват обществените сгради безвъзмездно. Социалистите поискаха отстраняването на областния управител на София и обявиха че ще търсят правата си в съда. 

"През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва). След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът", реагираха от столетницата. 

От президентството също излязоха с официална позиция по казуса. В прессъобщение се казва, че никой няма да гони БСП от централата им на "Позитано" 20 и тиражирана в публичното пространство информация е манипулация, част от предизборната кампания

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания", допълват от канцеларията на Държавния глава.

Проблемите на БСП са втори пореден скандал с партийна централа в навечерието на предизборната кампания. Преди две седмици служебният министър на културата Велислав Минеков заплаши да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК