fallback

Пеевски отхвърли обвиненията в Pandora Papers: Предварително обречен на неуспех опит

Тези дружества никога не са извършвали дейност, твърди той

05.10.2021 | 14:02 Автор: Тодор Петров

Бизнесменът и политик Делян Пеевски отхвърли обвиненията на мащабното журналистическо разследване Pandora Papers, което показва как световният елит крие парите си в офшорни зони и компании.

Името му излиза при смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc, регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнска компания. От документите за смяната на собствеността се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 долара на Felina е прехвърлен на панамска компания. 

В един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски. По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. 

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina. 

В позиция до медиите Пеевски обяви, че разпространената информация е невярна и не е укривал доходи.

"Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са били осъществявани сделки. Опитът да се внуши, че има нещо нередно, е неуместен и предварително обречен на неуспех", твърди Пеевски.

От ДПС заявиха за Новините ON AIR, че до момента не са се запознали с документите. 

В официално писмо до консорциума от НАП искат информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки. Могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци.

Българският партньор на разследването посочва, че близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България се появяват в досиетата Pandora. Сред тях има още един политик освен Пеевски, финансисти, адвокати, предприемачи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback