Доц. Спасков и д-р Виткова за недоверието във ваксините, третата доза и новата вълна

Коментар на д-р Мими Виткова и доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR"

04.10.2021 | 21:50 Редактор: Жаклина Иванова

Кога и на кого е най-добре да се постави третата доза от ваксината срещу Ковид-19?

"Трябва да изчакаме. Около третата доза се наслушахме на много препоръки. Нека да видим какво ще направи като указания МЗ. Третата доза трябва да бъде препоръчана на хора с компрометиран имунитет поради налични други заболявания. Хора, които имат проблеми с имунната система, видно ще трябва да минат към третата доза", посочи бившият здравен министър д-р Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

"По подобен начин се постави въпросът за първа и втора доза. Не тръгваме да убеждаваме хората, че ваксинирането е полезно, а по-скоро даваме глас на тези, които казват, че няма такъв проблем, че няма пандемия, няма болест. Такава болест има", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Той е категоричен, че една от причините за изоставането при ваксинацията е липсата на доверие в институциите.

"Пандемията създаде много недоверие у хората. Имунизациите вървят трудно и в други страни. Недоверието дойде с възникването на заболяването. Заразата се разпространи страшно бързо. След това дойде бързото разработване на ваксините", каза д-р Виткова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в това бързане фирмите производители са били пуснати на пазара под условия за спешно приложение без юридически отговорности за последствията от ваксините.

Доц. Спасков изтъкна, че при лекарствени продукти не се получава лесно разрешение за използване на средства с изтекъл срок.

"Има наличие на ваксини, които са в редовен срок. В България има достатъчно ваксини. Трябва да се доверяваме на институциите. Изведнъж Европейската комисия разбира по-малко от редакторите на един сайт...", добави бившият директор на "Пирогов".

"Има практика за удължаване срока на други медикаменти. В конкретния случай, при това недоверие у ваксините, ако това се направил, кампанията ще се влоши допълнително", убедена е д-р Виткова.

А относно високата смъртност у нас тя посочи, че е необходим задълбочен анализ.

"Не можем да разберем при тази висока смъртност каква част от нея е в извънболничната помощ, както и дали има хора, които умират в домовете си, без да са стигнали до болница", уточни бившият здравен министър.

"Тази вълна, която се задава, ще бъде по-лека от предните. Системата ще се справи с това, което предстои. Имаме практически опит от лекарите как да работим с това заболяване", обясни доц. Спасков.

Проблемът в болниците не е свързан с Ковид леглата, а с липсата на кадри и специалисти, изтъкна д-р Виткова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Нормално да нямат доверие. Тук изобщо не става дума за болест и за ваксини. Другаде е скрита топката... Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 2
ИМЕТО МИ
преди 2 години
И сега някой много интелектуален, с групови желания за специален изказ и внимание, иска да се изкаже колко неадекватно е поведението на народа към изтъкнатата доктор Виткова. Та тя заявява, че имало проблем с бързото разработване на ваксините. За нея явно бавното разработване на ваксините, за около десет години примерно, би дало възможност на доктори като нея да се грижат дългогодишно за Ковид19 пациенти. Не ни трябват доктори, които не вярват в медицината и науката доктор Виткова!!! НЕ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 2
бг смешки 2
преди 2 години
тва е нивото на народа явно ...много ниско ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
ИМЕТО МИ
преди 2 години
Абсолютно неадекватни ... На 6то място в света по смъртност, а те се хванали да anализират ама къде точно били са били умрели. МИ УМРЕЛИ СА БЕ ВИТКОВЧЕ ВИТЪКОВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! РИТНАЛИ СА КАМБАНАТА И СА ГУШНАЛИ БУКЕТА БЕ ФЛИТКОВА СМОТКОВА И ТЪПКОВА... Дано да бъдете на момента уволнена и осъдена за всяване на смут!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 2 години
*** то народа измря ! а тия се правят на доктори ... Сигнализирай за неуместен коментар