БНБ с аукцион за продажбата на 5-годишни облигации на стойност 500 млн. лв.

Това е рекорден обем за еднократна продажба на вътрешен дълг

04.10.2021 | 17:52 Редактор: Теодора Патронова
БНБ с аукцион за продажбата на 5-годишни облигации на стойност 500 млн. лв.

В началото на следващата седмица Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на 5-годишни облигации на стойност 500 млн. лв.

Това е рекорден обем за еднократна продажба на вътрешен дълг. Емисията ще бъде с 0,00% годишен лихвен процент и вероятно ще бъде с отрицателна доходност, за разлика от предишни емисии от тази година, където за същия матуритет бе постигната до -0,17%, съобщи Investor.bg.

Досега тази година държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 1 млрд. лева. На тези пазари основни участници са банките и пенсионните фондове. Засега обаче, в навечерието на изборите, от финансовото министерство отказват да коментират излизане на външните пазари.

При встъпването си в длъжност преди десетина дни нoвият служебен финaнcoв миниcтъp Baлepи Бeлчeв зaяви, чe зa мoмeнтa нямa плaнoвe дo ĸpaя нa гoдинaтa пpaвитeлcтвoтo дa eмитиpa дълг нa мeждyнapoднитe пaзapи.

Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на 2021 г. на разположение остават 3,5 млрд. лв. В момента правителството има нужда от дълг, чрез който да покрие очаквания бюджетен дефицит, а също и да осигури средства за предстоящия падеж на солидна емисия външен дълг през март 2022 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

Министерството на финансите вече успешно пласира част от емисия държавни ценни книжа за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер от -0,15% след проведен аукцион от Българската народна банка.

Ако новата емисия в понеделник бъде успешна, вероятно държавата ще успее да набере около 1 млрд. лв. дълг в рамките само на месец (заедно с предишната емисия). 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК