Дрон показал, че няма замърсяване в района на бедстващия "Vera Su"

Водолази проучват състоянието на корпуса

03.10.2021 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб. В радиус от 1 миля около него не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност. Но има риск, ако течението се обърне.

Операцията по обезопасяването на заседналия преди 2 седмици кораб в скалите край Камен бряг беше подновена рано сутринта. Доброто време и спокойното море позволиха да се даде старт на източването на корабното гориво, за да няма разливи. За да знаят властите какво е състоянието на корпуса е изпратен екип от водолази. 

"В момента корабът е в хоризонтално положение, стабилизиран, няма проблеми с екипажа", заяви вицеадмирал Румен Николов от "Морска администрация".

А в следващите дни, през които се очаква хубаво времеq ще бъде направен опит азотният тор да се прехвърли на плаващи баражи. Те са изпратени от Европейската агенция. 

"Заварихме липса на техника, некомпетентност, всичко е овладяно в момента, задействани са всички институции, за да можем да реагираме адекватно", уточни служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Председателят на парламентарната комисия по околната средата и водите в последния парламент Борислав Сандов се притеснява, че ако вятърът промени посоката си, може да пречупи корпуса на кораба и химикалите да изтекат в морето. Тогава екокатастрофата е неизбежна. 

"Това, което ще се случи - младото поколение риба ще измре много бързо, ще има въздействие върху хрилете и ще доведе до задушаване. Но косвено  въздействие ще има и върху хората, защото този материал се натрупва в рибите и после в човешкия организъм", заяви Сандов.

На място дойдоха и представители на предишните управляващи, за да потърсят информация за операцията. 

"Прекалено много хора носят отговорност на документи, но реално корабът по-скоро започва да потъва. Хвърля се вина, че 10 години нищо не било направено, нямало организация, нямало законодателство. Изискват се решения сега и веднага", коментира Деница Сачева. 

"Ако се случеше по времето на управлението на ГЕРБ, най-малко щеше да се задейства плана за защита и ако нямаме необходимата техника щяхме да потърсим помощ от нашите европейски партньори, както се действа при природни бедствия", добави евродепутатът емил Радев.

Все още не е известно дали са направени проби, за да се разбере какво точно вещество пренася "Vera Su".

"Имаме и случаи, когато тук акостираха кораби с нелегални цигари, изплува кокаин преди кратко време на това крайбрежие", припомни Емил Радев.

А прокуратурата продължава работата по разследването.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК