Корабът може да се пречупи при изтеглянето, екипажът отказва евакуация

Дронове следят заседналия плавателен съд, изграждат допълнителни съоръжения

01.10.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

На този етап 9-членният екипаж на заседналия край Камен бряг кораб отказва да бъде евакуиран. Заради кризата в Каварна вече обявиха частично бедствено положение. 

Властите у нас работят по два основни направления – недопускане на жертви и предотвратяване на екокатастрофа при изтеглянето на кораба. 

"В момента корабът е застанал на 15-16 метра, както сочи водолазният оглед, върху дъното. Но при изтеглянето или при промяна на тежестта е възможно да се получи пречупване на кораба. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепването на кораба", заяви главният директор на ГД "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов.

"След направени огледи и анализи се взе решение да се изградят две съоръжения", посочи директорът на Пожарна безопасност и защита на населението Дарин Димитров.

На борда на кораба се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. 

Предвидено е след извеждането им хората да получат условия за прегледи и битуване на брега, където ще бъдат карантинирани. След карантинирането им ще бъдат разпитани.

На всеки два часа се осъществява контакт с кораба, а дронове наблюдават плавателния съд от въздуха. Преди два дни хеликоптер е направил облитане на плавателния съд, за да се прецени дали азотният тор на борда му може да бъде пренатоварен по въздух. 

Издадено е разпореждане и хеликоптер на военноморските сили е в готовност да направи евакуация на хората, които се намират на борда на кораба, каза военният министър Георги Панайотов. 

Очаква се операцията по изтеглянето на кораба да бъде подновена в понеделник при по-благоприятни метеорологични условия. Дотогава ще бъде извършен нов водолазен оглед на плавателния съд.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК