Драмата с кораба отива в прокуратурата, Гешев каза дали ще има обвинения

Било незаконно и несериозно, посочи главният прокурор

30.09.2021 | 13:52 Редактор: Здравко Черкезов

Влошаването на времето в района на Камен бряг е довело до по-силно морско вълнение и засега операцията по освобождаването на кораба продължава да боксува.

Основният риск за евентуално замърсяване е преодолян, но от екоминистерството дават "Морска администрация" на прокурор за престъпление срещу околната среда. 

"Ние бяхме изправени пред две кризи. Едната е тежка административна криза, другата е екологична. Недопустимо е една страна членка да допусне един кораб, натоварен с насипен карбамид, да се блъсне в нашия бряг. Това е и мотив да ги дам на прокуратурата за разследване", заяви министър Асен Личев.

Главният прокурор отказа да коментира ще има ли повдигнати обвинения срещу длъжностни лица.

"Преценката дали има или няма основание за повдигане на обвинение, е на наблюдаващия прокурор. Това да кажа аз, без да познавам делото, е първо незаконно, и второ - несериозно", посочи Иван Гешев.

Приоритет за властите остава да не се допусне увреждане на околната среда в защитената зона "Яйлата".

"Възложил съм на ИОС площен мониторинг с радиус един километър около кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при всяка следваща спасителна операция", съобщи екоминистърът.

Заради влошаването на времето в района може да се наложи и евакуация на екипажа на кораба.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кучев
преди 2 години
Реакциите на министрите показват колко са некомпетентни и арогантни, а за морските държавни служители нямам думи-голям смях...жалко за кораба... Сигнализирай за неуместен коментар