Гуцанов, БСП: Държавата да арестува кораба и товара му, абсурдно е бездействието ѝ

"Средствата ли са важни в момента или екологията на страната", попита риторично социалистът

29.09.2021 | 21:27 Редактор: Здравко Черкезов

"Не може постоянно някакви месии да се появяват. Трябва да се сложи край на това нещо. Не се ли нагледахме на безобразия и безумия? "Vera Su" е типичен пример – в продължение на години никой не се е заемал с този сектор", заяви бившият депутат от БСП Борислав Гуцанов пред "Денят ON AIR".

Гуцанов е категоричен, че вината за заседналия кораб не е на един човек или на една администрация.

"От близо 20 години се занемарява морското спасяване в България. Не си даваме ясна сметка, че това може да ни потрябва един път на 50 години, но изходът може да бъде фатален", подчерта гостът в студиото.

Социалистът определи като абсурдно бездействието на държавата при засядането на "Vera Su", при положение че корабът представлява огромна екологична опасност за българското крайбрежие.

"Да се чака корабособственика е пълен абсурд. Държавата автоматично може да арестува кораба, да арестува товара и да започне действия по изкарването му от плитчината. Да не говорим, че корабът и товарът са застраховани. Средствата ли са важни в момента или екологията на страната", попита риторично Гуцанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Освобождаването на капитан Живко Петров е очаквано, но според бившия депутат от БСП вина трябва да понесат и двамата министри - на транспорта и на екологията.

"Държавната наистина отдавна е абдикирала от морското спасяване, бих казал и от морската индустрия. Провалът се дължи на неглижиране на морската индустрия много години назад, но че двамата министри носят своята отговорност – е безспорен факт", посочи Гуцанов.

Той не знае колко време ще продължи сагата с "Vera Su". Надява се да не се стигне до екологична катастрофа, но според него България е на крачка от това да се случи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК