Няма да се стигне до екокатастрофа, има готовност за евакуация на екипажа на заседналия кораб

Сформиран е кризисен щаб, който да координира всички дейности по изтеглянето на плавателния съд

29.09.2021 | 14:12 Редактор: Жаклина Иванова

Отговорност за ситуацията със заседналия кораб "Vera Su" ще търси транспортното министерство. Вече е сформиран кризисен щаб, който да координира всички дейности, свързани с изтеглянето на кораба.

Тази сутрин заради лошото време се провали опитът на плавателния съд да бъде разположена четиритонна котва, за да го укрепи. Има готовност за евакуация на екипажа, който повече от седмица е на борда на кораба.

"В момента времето е доста лошо, вълнението е 3-4 бала. Евентуално ще има евакуиране на екипажа, защото на кораба има 9 души. Ако се наложи, има готовност. Разпоредена е такава операция", коментира служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Към момента се изготвят 5 паралелни плана за изваждането на кораба и неговото разтоварване като при всеки един от тях се включват и мерки за защита на околната среда.

"Трябва да ви уверя, че каквито планове и варианти да направят колегите за ликвидиране на аварията, няма да допуснем да има увреждане на околната среда или да се създават рискове за здравето на населението", увери министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Почти цялото гориво на "Vera SU" е източено. Оставеното количество в резервоарите на кораба е единствено, за да покрие нуждите на екипажа от осветление. Според експертите, тепърва ще се оценява какво влияние ще окажат изсипалите се от кораба в морето торове.

"Тъй като замърсяването, поне засега е точково, в една ограничена акватория, предстои да видим от хидрометеорологичната обстановка, как ще се развие предстоящата буря, накъде ще се разпространят азотните торове, за да направим по-конкретни прогнози", обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев.

В края на седмицата се очаква да бъде направен поредният опит товарът от кораба да бъде разтоварен с кран. Вчера три влекача направиха опит да изтеглят плавателния съд, но заради скъсването на въже операцията беше спряна. Корабът "Vera Su" е на място във водите на Камен бряг повече от седмица.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК