"Vera Su" потъва, приближил се е към сушата

Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено

02.10.2021 | 17:38 Редактор: Елеонора Танева

Корабът "Vera su" потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Това стана ясно на брифинг на транспортния министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев, които бяха на място. По отношение на опасенията за възможна екологична катастрофа, транспортният министър заяви че според становище на европейската агенция за морска безопасност, товарът на кораба не е опасен.

"Това по европейските нормативни документи не се класифицира като опасен това, ако го бяхме задържали в първия ден, би се възприело като враждебен акт от страна на държавата", заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев.

По-опасно е дизеловото гориво, което колегите са източили, то се намираше в долните резервоари. Каквато и деформация да има на корпуса на тялото, рискът за изтичане на гориво и минимален", добави Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите. 

Алексиев заяви, че на екипажа е предложена евакуация, но той е отказал. Властите обаче са в готовност да им помогнат, за целта е изградено специално съоръжение. 

Властите обаче са в готовност да им помогнат, за целта е изградено специално съоръжение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Зина
преди 2 години
В морските работи, ако екипажът напусне кораба, то корабът става собственост на държавата, на чиято територия се намира. Сигнализирай за неуместен коментар