В хамбара с амониева селитра на борда на "Vera Su" не прониква вода

Корабът първо ще бъде претоварен с плавателен съд най-рано в понеделник

01.10.2021 | 11:15 Редактор: Елеонора Танева
В хамбара с амониева селитра  на борда на

Освобождаването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край Камен бряг ще започне в началото на следваща седмица, когато се очаква времето да се подобри. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" при Изпълнителна агенция "Морска администрация" Румен Николов.

В момента има силен вятър с пориви до 12-14 метра в секунда и вълнение на морето - четири бала, които не позволяват да се пристъпи към операцията.

Предвижда се в понеделник или вторник първо корабът да бъде претоварен с плавателен съд, който единствено може да влезе в тесния коридор покрай скалите. После "Vera Su" ще бъде изтеглен.

Румен Николов съобщи, че няма промяна в състоянието на кораба от момента на инцидента. В т.нар. хамбар, където се съхранява амониевата селитра, не прониква вода, информира БТА.

По думите му вече се разговаря с частни български фирми, които да съдействат, както и със специализирани чуждестранни компании, опериращи в подобни случаи в Северно море.

В община Каварна вчера беше обявено частично бедствено положение с цел защита на живота на хората на борда и околната среда.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК