Окончателно: 22 партии и 7 коалиции се регистрираха за вота на 14 ноември

До 4 октомври могат да бъдат направени номинации за президентските избори

29.09.2021 | 17:53 Редактор: Елеонора Танева

Изтече крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите две в едно на 14 ноември. За вота са се регистрирали 22 партии и 7 коалиции. Днес подписи в централната избирателна комисия внесоха от БСП, "Демократична България", "Атака" и новата коалиция между "Републиканци за България".

В последния ден своите документи за участие в изборите подадоха от БСП.

"Тръгваме към тези избори с увереност, но и с чувство за отговорност, че промяната ще стане, че трябва да дадем стабилност и сигурност в тежките времена, които се задават", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Въпреки че няма да издигнат свой кандидат за президентските избори, от левицата също се регистрираха за участие в битката за "Дондуков" 2.

"Подкрепяме президентската двойка Радев-Йотова", категорична беше Нинова. 

Също без ясно решение дали ще издигнат свой кандидат за държавен глава, но с амбиция за по-голяма подкрепа, документите си подадоха и от "Демократична България". 

"Регистрираме се, за да не затваряме тази врата. Политиката на мътни води, в които различни лични проекти спасители, месии, и други фигури те доведоха България дотук", заяви Христо Иванов.

Други две партии решиха да се обединят в коалиция за вота на 14 ноември. Така партия КОД и "Републиканци за България" застават рамо до рамо и влизат в парламентарната надпревара с името "Национално обединение на десницата".

"Това, което ние искаме да направим, е да запазим политическа координатна система ляво-дясно и център", каза Цветан Цветанов.

"В следващия парламент трябва да има обоснована десница и нашето партньорство е на базата на принципи", добави Петър Москов.

Своите документи в ЦИК до обяд подадоха и от партия "Атака". Лидерът на партията е готов да влезе и в президентската битка. Крайният срок, в който инициативните комитети могат да направят своите номинации за президентските избори, изтича на 4 октомври.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК