fallback

Министър Денков: Максимално присъствие в клас, онлайн обучението създава напрежение

"Нямаме друго средство, което да работи добре колкото ваксините", заяви той в "Опорни хора"

25.09.2021 | 20:00 Автор: Жаклина Иванова

Кога и при какви условия ще се преминава към онлайн обучение?

"Следим колко са карантинираните, защото означава, че са преминали към дистанционно обучение. Имаме плавно нарастване, както и очаквахме. От учителите 0,79% са карантинирани. Това не означава, че са болни, а, че са били контактни. А по отношението на учениците - 0,75%", заяви просветният министър проф. Николай Денков в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че ако цифрите тръгнат рязко нагоре, децата ще преминат към онлайн обучение. Но това ще се случи локално - там, където има истински проблем. Ще се действа според конкретната ситуация, увери министърът на образованието.

"Ако заболелите са в един-два випуска, можем да изтеглим само тези деца, а другите да останат на обучение. Тогава ще бъде на ротация. Ако във всички класове е равномерно разпределено, тогава можем или на ротационен принцип, или да изтеглим всички деца в електронно обучение", подчерта проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Онлайн обучението създава повече напрежение за всички - за учителите, учениците и родителите, категоричен е министърът.

"Това, което сега правим, е да гледаме паралелка по паралелка дали трябва да се затваря. 0,38% от паралелките са затворени, а не 30%. Това е приблизително 100 пъти по-малко. По същия начин е в детските градини", добави образователният министър. И посочи, че има идея да се тръгва от по-големите към по-малките класове, така че всички да отсъстват равномерно.

"За най-малките, от 1 до 4 клас, сме казали максимално присъствие в клас. Другото изключение е за 7 и 12 клас, защото им предстоят изпити", уточни проф. Денков.

Към дистанционно обучение ще преминат първо учениците от гимназиалния етап, след това учениците от 12 клас и след това от прогимназиалния етап, обясни образователният министър.

"Молбата ми е всички да спазват правилата, за да бъдат в училище. Друго средство, което да работи толкова добре колкото ваксините, нямаме", каза той.

Като причини за слабата ваксинация у нас, проф. Денков посочи липсата на доверие.

"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме. За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно. В страни, където стигнаха до 70-80% ваксиниране доброволно, решиха да вземат мерки, с които да задължат хората", коментира още образователният министър.

По отношение на тестването за Ковид-19 на децата в училище, той припомни, че не може да се случи, ако родителят не е съгласен. А за да има смисъл, трябва да се тестват всички деца в една паралелка.

"България е една от страните, които най-бързо успяха да се пренастроят към електронно обучение. България успя да се справи сравнително добре", смята проф. Денков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback