Министър Денков: Максимално присъствие в клас, онлайн обучението създава напрежение

"Нямаме друго средство, което да работи добре колкото ваксините", заяви той в "Опорни хора"

25.09.2021 | 20:00 Редактор: Жаклина Иванова

Кога и при какви условия ще се преминава към онлайн обучение?

"Следим колко са карантинираните, защото означава, че са преминали към дистанционно обучение. Имаме плавно нарастване, както и очаквахме. От учителите 0,79% са карантинирани. Това не означава, че са болни, а, че са били контактни. А по отношението на учениците - 0,75%", заяви просветният министър проф. Николай Денков в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че ако цифрите тръгнат рязко нагоре, децата ще преминат към онлайн обучение. Но това ще се случи локално - там, където има истински проблем. Ще се действа според конкретната ситуация, увери министърът на образованието.

"Ако заболелите са в един-два випуска, можем да изтеглим само тези деца, а другите да останат на обучение. Тогава ще бъде на ротация. Ако във всички класове е равномерно разпределено, тогава можем или на ротационен принцип, или да изтеглим всички деца в електронно обучение", подчерта проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Онлайн обучението създава повече напрежение за всички - за учителите, учениците и родителите, категоричен е министърът.

"Това, което сега правим, е да гледаме паралелка по паралелка дали трябва да се затваря. 0,38% от паралелките са затворени, а не 30%. Това е приблизително 100 пъти по-малко. По същия начин е в детските градини", добави образователният министър. И посочи, че има идея да се тръгва от по-големите към по-малките класове, така че всички да отсъстват равномерно.

"За най-малките, от 1 до 4 клас, сме казали максимално присъствие в клас. Другото изключение е за 7 и 12 клас, защото им предстоят изпити", уточни проф. Денков.

Към дистанционно обучение ще преминат първо учениците от гимназиалния етап, след това учениците от 12 клас и след това от прогимназиалния етап, обясни образователният министър.

"Молбата ми е всички да спазват правилата, за да бъдат в училище. Друго средство, което да работи толкова добре колкото ваксините, нямаме", каза той.

Като причини за слабата ваксинация у нас, проф. Денков посочи липсата на доверие.

"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме. За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно. В страни, където стигнаха до 70-80% ваксиниране доброволно, решиха да вземат мерки, с които да задължат хората", коментира още образователният министър.

По отношение на тестването за Ковид-19 на децата в училище, той припомни, че не може да се случи, ако родителят не е съгласен. А за да има смисъл, трябва да се тестват всички деца в една паралелка.

"България е една от страните, които най-бързо успяха да се пренастроят към електронно обучение. България успя да се справи сравнително добре", смята проф. Денков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 2
SnapChat - v_aleksie
преди 1 месец
3
4 rate up comment rate down comment 2
Атанас Колев
преди 1 месец
Мога да ви кажа, че на учениците, родителите и учителите ще им е много по-добре онлайн... Децата са застрашени в училищата и ще е много по-добре за тях да са онлайн! Те нямат търпение!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
artplast_yambol@yaho
преди 1 месец
И пак агитират за ваксинация Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
Ам гъл
преди 1 месец
Най гледната Телевизионна Психодрама "Ваксина" продължава. Сигнализирай за неуместен коментар