В София сменят адресната регистрация само с мобилния си телефон

От началото на месеца са подадени 400 заявления по електронен път

24.09.2021 | 19:30 Редактор: Жаклина Иванова

Смяната на адресната регистрация в София вече може да се случи само с мобилен телефон и неговата камера. Новата система засега се прилага тестово само в един район.

Над 10 000 заявления за смяна на адресната регистрация се подават в Столичната община всяка година. От началото на този месец тази услуга е възможна само чрез телефон за жителите на район "Студентски". Елица е студентка 3-ти курс и е сред хората, възползвали се от новата услуга.

"Като се влезе в системата за смяна на адресна регистрация, трябва да се приложи и копие и от настанителната заповед, която се подписва при заемане на общежитията", сподели тя.

Новата услуга започва от този район, защото именно там се извършват най-много смени на адресната регистрация. А само от началото на месеца са подадени 400 заявления по електронен път.

"Да се идентифицираме само с мобилния телефон и неговата камера. И то да изпълнява на 100% изискванията на закона това идентифициране да става лично", уточни зам.-кметът на район "Студентски" Генчо Керезов.

След направената идентификация системата автоматично взима нашите данни от МВР, допълваме регистрацията и само за няколко минути може да изпратим своето заявление за промяна на адреса. Нужно е да се попълни имейл и телефон на собственика на жилището.

Отпада най-голямото затруднение при смяна на адресната регистрация, с което досега се сблъскваха гражданите - ходенето до районната община.

"Времето, което се изисква, за да изчакат да дойдат до сградата на общинската администрация, да изчакат своя ред и административно обслужване - отпада", обясни кметът на район "Студентски" Петко Горанов.

Услугата ще е безплатна до края на година. След това се предвижда да се включи плащане на административната услуга, която се плаща по принцип.

До края на тази година системата ще работи в още 3 района в столицата - "Средец", "Слатина" и "Витоша". През следващата година се очаква да заработи във всички райони на София.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК