Третата доза у нас вече е факт, ето за кого е препоръчителна

Имаме пациенти със завършен ваксинационен курс, които вече нямат антитела, каза д-р Миндов

24.09.2021 | 14:04 Редактор: Елеонора Танева

Трета доза на ваксина срещу Ковид-19 вече се поставя и в България. Първите медици си направиха допълнителната имунизация. 

Още няма официална заповед, но късно вчера бяха публикувани препоръки от Министерството на здравеопазването да се прилага трета доза от ваксината на Pfizer.

Тя е препоръчителна за лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип, медицински персонал с висок риск от заразяване, лица над 65 години, лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация. 

"Имам пациенти, които вече питат за поставяне на трета доза, притесняват се, че спадат антителата. Имаме преболедували хора, и ваксинирани, при които не се знае каква защита имат. Имаме пациенти, направили първи курс, които нямат антитела, за тях би било добре да се направи трета доза", коментира д-р Георги Миндов от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

Първият имунизиран с трета доза у нас беше началникът на ВМА ген. Мутафчийски, последваха го негови колеги от лечебното заведение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК