Скандал в СОС заради оставката на Елен Герджиков и предизвестения избор на наследник

Герджиков е избран с гласовете на софиянци, а не по усмотрение на някакъв си велмож от Банкя, заяви Борис Бонев

23.09.2021 | 20:28 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение в Столичния общински съвет след подадената оставка на бившия председател Елен Герджиков. Изборът на нов председател доведе до скандал. Все пак юристът Георги Георгиев от ГЕРБ беше избран на поста с 36 гласа на общинските съветници. БСП и "Демократична България" обаче бяха против.

Георгиев беше единствения кандидат за поста, а точката беше добавена извънредно в програмата на заседанието. 

"Той е предрешен изборът при незаконна точка без мнението на другите групи, защото те имат с един-двама души мнозинство, но този един човек да дава превес на управлението на града е смешно и недопустимо", заяви Грети Стефанова от "Демократична България".

Някои общински съветници видяха груба намеса в напускането на Герджиков. Той не съобщи мотиви за оставката си, а с пост във Facebook заяви, че изпитва облекчение от напускането. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че Герджиков е подал оставка по негово искане, защото не се справял с отговорностите си. 

"За мен това е изключително груба намеса в независимостта на Столичния общински съвет, грубо погазване на принципите на демократичност, тъй като Елен Герджиков е избран с гласовете на софиянци, а не по усмотрение на някакъв си велмож от Банкя", коментира Борис Бонев, който е независим общински съветник.

От групата на БСП също не подкрепиха кандидатурата на Георгиев и заявиха, че ще останат опозиция в съвета. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС заявиха, че са номинирали Георги Георгиев, защото има неотложни въпроси за решаване, а подаването на оставка от Герджиков било поемане на отговорност.

"Това е отговорност, която се поема лично и той самият я е поел. В крайна сметка ние от ГЕРБ винаги сме казвали и доказвали, за разлика от останалите политически сили, че никой не е абониран за дадена политическа позиция", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Николай Стойнев.

От "Демократична България" заявиха, че ще обжалват спешното избиране на нов председател на Столичния общински съвет, тъй като не е спазена процедурата за добавяне на извънредна точка за избора му.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК