Патриотизмът ни е по-силен от вируса, кулминацията на празника е във Велико Търново

В старопрестолната столица дойде и президентът Румен Радев

22.09.2021 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

Преди 113 години България отново се появява на световната карта като независима държава. Отхвърлена е политическата и финансовата зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано. Историческият акт е извършен в старата българска столица Велико Търново.

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява Независимостта ни от Османската империя. Кулминацията на честванията са в старопрестолната столица. 

113 години по-късно думите от манифестта, прочетен от княз Фердинанд, отново оживяха. За поредна година важната роля да бъде мост между миналото и настоящето е поверена на актьора Милен Иванов.

"Какво е Независимостта? Има ли държава, страна, народ, който е независим? Мисля, че в съвременния свят едва ли съществуват независими хора и държави", подчерта той.

И тази година празникът на Независимостта е белязан от пандемията. Въпреки това патриотичният дух е по-силен от вируса.

"113 години по-късно този празник стана един от най-важните за всички българи, защото в този ден ние трябва да говорим повече за обединение, единомислие", коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Традицията беше спазена и на крепостта "Царевец" тържествено беше издигнато българското знаме. В старопрестолната столица дойде и президентът Румен Радев.

"На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни, независими хора", заяви държавният глава.

Във Велико Търново ще пристигне и служебният премиер Стефан Янев, но заради противоепидемичните мерки празненството ще мине без тържествена заря-проверка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК