Проф. Витанов: Реалният брой на заразените у нас е с 30% повече

Вторичен пик на случаите се задава през октомври, прогнозира математикът

21.09.2021 | 10:21 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов: Реалният брой на заразените у нас е с 30% повече

Статистиката, която се води за заболелите от Ковид-19 у нас не показва реалната картина. 

"Около 2,2 милиона души у нас имат защита срещу Ковид-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", заяви математикът проф. Николай Витанов. 

Той обясни как се изчислява броят на заразените с коронавируса.

"Хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалният брой. Така че, сега се взема предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани (което е 2/3) и добавим 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 000 души, които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов пред БНР.

Според него, ако ваксинацията не бъде забързана, с времето ще спада броят на хората, които са защитени и се отдалечаваме от колективния имунитет.

"В момента при нас има 70 на 100 незащитени, а трябва да бъде обратното", добави проф. Витанов.

Той прогнозира, че вторичен пик се задава през октомври.

"Вълната се опитва да затихне, но има фактори, които ще повлияят негативно - влошаването на времето, заради което хората ще са повече в затворени помещения, а учениците, студентите и преподавателите се събират - това са един милион души", коментира математикът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК