Университетите започнаха работа присъствено, при какви условия ще се върнат онлайн?

С официална церемония УНСС посрещна своите студенти

20.09.2021 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

След месеци дистанционно обучение - академичната година започва присъствено. Първи учебен ден за студентите от Университета и национално стопанство. Пред сградата е разположен и ваксинационен пункт.

Той ще работи до 17:00  ч., а ако има желаещи, е възможно и след това. До няколко дни пунктът става постоянен и ще бъде преместен в сградата на учебното заведение.

"Има няколко университета, в които има решение да започнат онлайн само лекциите, докато присъствено ще бъдат всички практически обучения", каза образователният министър Николай Денков.

При повишаване на процента заболели, след решение на академичните ръководства, учениците ще се върнат към онлайн обучение.

"Другата възможност за преминаване към дистанционно обучение - ако има рязко влошаване на ситуацията, тогава МЗ има право да спре присъствените занятия. Засега нямаме такива индикации", допълни той.

С официална церемония УНСС посрещна своите студенти. А по инициатива на студентските съвети, които настояват за присъствен учебен процес, от днес и там вече заработи мобилен ваксинационен пункт. 

"Очаквам да има интерес не само от студенти, но и от хора, които са тук, наблизо в "Студентски град". Все повече студенти разбират нуждата от ваксинация, разбират, че това не е нещо страшно. И все повече се покачва процентът на ваксинирани студенти", каза председателят на студентски съвет при УНСС Ангел Стойков.

"На ден влизат около 10 хиляди студенти. Надявам се да имат желание за това нещо. За преподавателите - около 50% са ваксинираните, както и служителите на университета", подчерта ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

В пункта има на разположение всички ваксини. На място ще могат да се издават и сертификати.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК