Ваксините срещу Ковид-19 - безопасни ли са и какви страничните ефекти имат?

В клиничните изпитвания при ваксините срещу Ковид-19 са включени десетки хиляди доброволци

17.09.2021 | 15:38 Редактор: Десислава Атанасова
Ваксините срещу Ковид-19 - безопасни ли са и какви страничните ефекти имат?

Ваксините срещу Ковид-19 не съдържат канцерогенни съставки. На иРНК ваксините се разчита да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Нарастването на относителния дял на хората с имунитет (поради поставяне на ваксина или прекарана инфекция) стеснява нишата, в която вирусът циркулира. Вирусът мутира, само когато се размножава. Затова е важно да ограничим разпространението му, информират от Министерството на здравеопазването на Facebook страницата си.

Обичайните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу Ковид-19 са температура, умора, главоболие, подуване на лимфни възли и др. Те се срещат по-рядко и са по-слабо изразени при хора над 55-60 години.

В клиничните изпитвания при ваксините срещу Ковид-19 са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече в сравнение с проучванията при предишните ваксини. Колкото и дълго да протичат проучванията, няма как в тях да бъдат открити реакции, настъпващи по-рядко от 1 на 3000 и 1 на 5000 случая например.

При всички медицински продукти нежеланите редки ефекти се появяват, когато продуктът влезе в реалния живот и стигне до огромен брой хора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
3 rate up comment rate down comment 1
бизнес и здраве
преди 1 месец
След като имат странични ефекти и фирмите-производители не носят отговорност за това, кой носи отговорността? Някои държави задължават служители да се ваксинират, но поемат ли последствията от страничните ефекти? Особено при хората с алергични и автоимунни заболявания? Освен това, ефективността на ваксините за новите варианти рязко падна. Защо не се правят нови модификации на ваксините? Сигнализирай за неуместен коментар