"Янев 1" успешно борил корупцията, не дотолкова – пандемията

Оценката за първия служебен кабинет е като цяло позитивна, сочи проучване на "Алфа Рисърч"

17.09.2021 | 14:53 Редактор: Здравко Черкезов

Оценката за първия служебен кабинет е като цяло позитивна, но със съществени разлики в мненията по отделните направления, сочи проучване на обществените нагласи, проведено в периода 8-15 септември от "Алфа Рисърч".

Най-висока оценка получава правителството за организацията на изборите на 11 юли – 63% положителни мнения.

Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43,7% от анкетираните. В други две ключови сфери обаче преобладават критичните оценки. Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса и със социалната политика, 45,6%  са на противоположното мнение.

Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на пандемията и ваксинацията – 24,2% положителни, срещу 42% отрицателни мнения.

В резултат, цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44,9% одобрение, срещу 30,9% неодобрение. Служебният премиер Стефан Янев е със сравнително по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48,7% положителни оценки, едва 18,9% отрицателни, а почти всеки трети (32,4%) няма определено мнение.

*****
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 - 15 септември 2021 г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК