"Барометър": ГЕРБ води с 10,5% на ИТН, БСП е трета политическа сила

Очаква се рекордно ниска избирателна активност на изборите на 14 ноември

17.09.2021 | 11:32 Редактор: Тодор Петров

Следващият парламент също ще бъде фрагментиран и без доминираща политическа сила. Това показва проучване на "Барометър България", извършено със собствено финансиране.

Сред избирателите се наблюдава умора, разочарование и за съжаление намалена мобилизация да отидат до урните. За нежеланието на избирателите да отидат до урните допринесе и последният парламент с неговата невъзможност да излъчи правителство, безкрайни скандали, опростачване и принизяване на езика  в пленарната зала до хамалско ниво.

Според нагласите към днешна дата предсрочните избори през ноември може да се окажат с най-ниска избирателна активност към момента, по-ниска дори от изборите през юли. Наблюдава се спад в отговарящите категорично, че ще гласуват (35,4%) с тенденция за повишаване на тези, които са по-склонни да не го направят (10,1%) или категорично отказват да дадат своя вот (43,5%).

ГЕРБ, които при последните избори загубиха многогодишната си позиция на първа политическа сила, възвръщат позиции с подкрепата на 25,6% от анкетираните и са един от малкото политически играчи, които повишават и затвърждават подкрепата си. 

ИТН отстъпват първото място и остават втори с подкрепа на 15,1% от участниците в проучването. Трябва да се отбележи, че при формацията има ясно изразено разколебаване и отлив на избиратели. Като се има предвид че профилът на подкрепящите ги винаги е бил на избиратели, които вземат емоционални решения и склонни да променят позицията си в последния момент, предстои да се види доколко тази тенденция на спад ще се засили е следващите два месеца до изборите. 

Трета политическа сила с 13,2% са БСП, като макар и да не печелят нови поддръжници, съумяват да запазят подкрепата на традиционните си избиратели.
ДПС са политическата формация, която може да се похвали с безрезервна подкрепа от страна на своите избиратели, която не се влияе от почти никаква политическа турбулентност или скандали. Движението може да разчита на 11,9%.

Малко вероятно е „Демократична България“ да подобри резултатите си при новите избори, тъй като формацията също търпи негативи от невъзможността на последния парламент да излъчи правителство и свързаните с това скандали и противоречия в общественото пространство. Намерение да гласуват за нея заявяват 9,2%.

Политическият играч, който може да се окаже най-губещ е най-малката формация в последния парламент – ИБГНИ. В коалицията на Мая Манолова и Отровното трио вече се забелязват процеси на разпад, както и значителен спад в подкрепата на избирателите - 3,2%.

Ниската избирателна активност ще даде шанс и на други играчи на политическата сцена да преминат четири процентовата бариера. ВМРО, които заявиха, че ще се явят самостоятелно на тези избори, могат да консолидират както твърдия си електорат, така и избирателите на предишните си коалиционни партньори. 

Отявлено русофилската партия „Възраждане“, която наследи избиратели от изчезващата „Атака“, също има своите шансове за по-добър резултат, особено при ниска избирателна активност.

Проучването е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 12.09-16.09.2021 г. 
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на територията на България с избирателни права
Обем на извадката: 810 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Христо Филипов Георг
преди 2 години