Славов, ДБ: БСП много ги боли, че Радев няма да е тяхна номинация

Българската прокуратура доста избирателно прилага наказателния кодекс, смята Петър Славов

16.09.2021 | 21:29 Редактор: Десислава Атанасова

Какво разбрахме след дебата в ЕП?

"Ние се оказахме единствената държава от ЕС с лица в този списък, което е доста срамно. Включването на някои лица раздвижи позастоялата политическа обстановка и видяхме, че има ефект", заяви Петър Славов от "Демократична България" в ефира на Денят "ON AIR" 

"Времето за лустрация изтича. 30 години след промените не трябва ли да говорим вече за законодателни промени, насочени към корупцията? Прокуратурата в България явно не си върши добре работата, българската прокуратура доста избирателно прилага наказателния кодекс. А този двоен стандарт и неприлагането на цялата строгост на закона, кара много хора да се питат - дали не се налага закон "Магнистки" и у нас", допълни още той. 

Славов коментира и думите на евродепутата Илхан Кючюк, който защити в Европарламента един от включените в списъка "Магнитски".

"ДПС се чувства пряко засегната от тези ограничителни мерки и се опитва да омаловажат техния ефект. Любопитно ми е с кого ще бъде допълнен този списък и дали тези лица няма да са пак близки до ДПС", посочи той. 

Според него е било спешно приемането на предложението за закриване на Спецпрокуратурата и Спецсъда.

"Ние искахме връщане към нормалното правосъдие, а не да има някакви Спецсъдове, които вместо да обвиняват престъпници по големите етажи на властта, се превърнаха в политическа полиция или се разправят с политически опоненти. Единствено ДПС и ГЕРБ не участваха в това гласуване. Имаше правни комисии, които пък се провалиха заради БСП. Може да се замисли човек  дали това да не е някакво предизборно театро", отбеляза представителят от "Демократична България".

Славов е убеден, че няма да има риск за свидетелите след преместване на Бюрото за защита към правосъдното министерство.

"Надявам се да се управлява по-ясно и прозрачно. Очевидно там е имало много порочни практики, а доста малко лица са охранявани. Няма да има риск за свидетелите, защото Бюрото не бива закрито, а се премества", категоричен е политикът.

Според него БСП се чувстват предадени, след като стана ясно, че няма Радев няма да бъде тяхна номинация за президент. 

"От БСП се вижда как ги боли, че Радев няма да е номинация на БСП, а тогава щяха да ползват неговия номер, защото кандидатура за президент те измества по-напред в бюлетината.", смята още той. 

И категорично заяви, че успехът и надграждането на "Демократична България" зависи от  самите членове на партията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК