Йончев: ИТН показа дълбока незрялост, служебното правителство управлява добре

"Умората в обществото и в политическите среди налага създаването на правителство", каза Румен Йончев от ИБГНИ

16.09.2021 | 21:24 Редактор: Жаклина Иванова

Отново сме в ръцете на служебно правителство. Какви са очакванията ни?

"Умората в обществото и в политическите среди налага създаването на правителство. Това може да не бъде толкова лесно, в зависимост от резултатите от следващите избори. Страната се движи към някакво равновесие, което ще дойде към края на ноември месец", заяви Румен Йончев от "Изправи се БГ! Ние идваме" в студиото на "Денят ON AIR".

Процесите на поскъпване, на инфлация не са заслуга на правителството, а са част от процес, който тече в цяла Европа, изтъкна лидерът на ЗНС.

"България не е без правителство и без управление. Правителство има, имаше и през предишните три месеца и ще има. Това правителство показа, че България може да бъде управлявана не само от Борисов, но и от други хора, които да го правят по-тихо и по-спокойно", подчерта Йончев.

По думите му за инфлацията и поскъпването решението е само едно - компенсация. Събеседникът обясни, че поскъпването не може да бъде спряно със закон или задръжки, наложени върху икономиката, тъй като тази инфлацията е внесена отвън.

"Балансът ще го направят онези сили, които искат промяната. В 45-отото и 46-отото Народно събрание стана ясно, че около статуквото баланс не може да има. Заявката на ДПС от последните дни на 46-ия парламент, че статуквото трябва да се събере и да формира новото управление на България, звучи несериозно и смешно", подчерта лидерът на ЗНС пред Bulgaria ON AIR.

Йончев е категоричен, че в следващото НС тези политически сили, които търсят промяната, ще трябва да намерят равновесие. Събеседникът коментира и това, че целите не могат да бъдат постигнати с разделение между леви и десни.

"Политиката, която носи добри решения за България, трябва да бъде подкрепена. Пример за това е служебното правителство. В него има политици, които са леви и десни, но управляват доста добре", заяви Йончев.

"Никой не иска да управлява все още с ГЕРБ. Жалко е, че партията, която носеше енергията на промяната - ИТН, и дойде с големите надежди на обществото, че нещо ще се случи, показа дълбока незрялост и неспособност да направи тази промяна", обясни лидерът на ЗНС.

За политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, Йончев каза, че е важно да видим кои хора ще ги подкрепят и ще застанат зад тях, както и за какво ще се борят те.

"Те оставят добро впечатление на почтени хора с интелект. Но хората са казали, че една или две птички пролет не правят. Много е важно да видим екипа от хора, които ще застанат около тях в този бъдещ проект", добави той.

Йончев подчерта, че президентът е подкрепян от много политически формации, включително и от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК