Петков и Василев дават ляв мигач, но може да завият надясно?

В коя политическа посока ще се насочи новият проект ще стане ясно до дни

16.09.2021 | 18:39 Редактор: Здравко Черкезов

След четири месеца във властта служебните министри на икономиката и финансите – Кирил Петков и Асен Василев, избраха да затворят вратата на временния кабинет и да отворят тази на политиката. 

"Това няма да е по никакъв начин президентска партия. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин – при чистото дясно бизнесът си е бизнес, а лявото казва трябва да има разпределени", обяви Кирил Петков.

"Това, което видях за тези четири месеца е, че България не е бедна държава. България е една безобразно крадена държава, но не е бедна", заяви Асен Василев.

Новите играчи на политическата сцена все още търсят формата, под която да се изправят срещу своите опоненти. Едно е ясно: време за регистрация на нова партия няма. Затова търсят мандатоносител. 

"Няма да влезем във варианти, където някой друг ще нарежда или проповядва техните стари методи в нещо ново. Условието е едно. Ние знаем какво трябва да се направи. Имам виждане, повярвайте ни", увери Петков.

Те ще разчитат в тях да повярват нови съмишленици, които също нямат голям парламентарен опит. За техни партньори в пространството вече се завъртяха имената и на други лица от служебния кабинет, а именно проф. Николай Денков и Атанас Пеканов. 

Новият политически играч според експертите не е изненада, но въпросът остава от кого той ще търси подкрепа. 

"Смятам, че този проект беше замислен и подготвен от Радев преди това с идеята те да оберат всички луфтове от градската десница, от БСП и от тези, които не гласуват, за да му направят на него президентска партия", смята политическият пиар Нидал Алгафари. 

"И колко и да върти и да суче, че харесва БСП, той нямаше да направи това, с което да им отнеме от гласове", добави той. 

"Вероятно няколко партии ще станат донори на електорат. Сигналите, които изпращат тези бъдещи политици, са по-скоро леви. Понякога се дава ляв мигач и се завива надясно", коментира бившият финансов министър Милен Велчев. 

В коя политическа посока ще се насочи новият проект ще стане ясно до дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК