Ресторантьорите изригнаха срещу преназначаването на Кацаров и Балтова 

Според тях здравният министър е човек, "който целенасочено съсипва секторa"

16.09.2021 | 17:07 Редактор: Здравко Черкезов
Ресторантьорите изригнаха срещу преназначаването на Кацаров и Балтова 

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) реагираха остро на новината за оставането на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова в новия служебен кабинет.

"Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно заявената от президента Румен Радев позиция, че "няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство", говори само едно – десетките писма, стотиците изявления в медиите и хилядите скандиращи под прозорците на властта на хора от нашия бранш остават пренебрегнати. Властимащите отказват да чуят и разберат исканията ни за справедливост и равнопоставеност в защита на основното ни право на труд", се чете в позиция на двете организации, изпратена до медиите.

Според БАЗ и СЗБ направеното от двамата служебни министри за бранша до този момент е "геноцид" и "ние ще продължим да търсим и отстояваме правата си с всички позволени от закона средства".

"Липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от ваша страна за решаване на настоящите проблеми, показа вашият огромен управленски дефицит, чиито резултати се налага да "изплащаме" ние", отчитат ресторантьорите.

Според тях здравният министър Стойчо Кацаров е човек, "който целенасочено съсипва нашия сектор, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания". В позицията на двете организации действията на Кацаров се определят като "грозна и безмилостна заигравка със страховете на българските граждани.

"Вчера служебният премиер Стефан Янев каза, че задължителната ваксинация е неприемлива, защото е дискриминация. Но не забелязва дискриминацията към младите хора в България и затворените бизнеси в туризма.

Секторът ни не разпознава като добър и надежден партньор и министър Стела Балтова. За месеците, през които заемаше поста в предишното служебно правителство, тя по никакъв начин не защити българския туризъм, не потърси път и начини да спомогне процеса по възстановяване на сектора след тежката една година от началото на пандемията. Неглижира сочените от нас проблеми и по никакъв начин не поде инициатива за справянето с последиците от кризата. В тези няколко кратки, но важни за туризма месеца, с бездействието и пасивното си отношение, министър Балтова по-скоро работеше срещу интересите на сектора, отколкото в негова полза", пишат още от БАЗ и СЗБ, цитирани от dnes.bg.

"Остро осъждаме тези резултати и заявената липса на намерения за "промяна в политиката на новото служебно правителство". Този подход ще доведе до крах българския туризъм", завършва позицията на двете организации.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК