Манолова: От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание

"Всички български граждани видяха кой разточваше заседанията", коментира председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

15.09.2021 | 17:05 Редактор: Жаклина Иванова
Манолова: От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание

"От "Има такъв народ" много искаха съдебна реформа, но нямаха желание. Председателят на Правната комисия от ИТН осуетяваше реализирането на заседанията за закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Последното заседание, на което беше приет на първо четене Законът за съдебната власт, беше прекъснато пет пъти", заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова от парламентарната трибуна по време на дебатите за първо четене на Закона за съдебната власт.

"Всички български граждани видяха кой разточваше заседанията – и отляво, и от ИТН. Стана ясно кой отказа да насрочи извънредно заседание на парламента по искане на "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и част от "Има такъв народ". Така, искането за съдебна реформа се превърна в предизборен слоган", допълни Манолова.

Тя подчерта, че парламентарните комисии бяха създадени на 16 август и приемането на закриването на специализираните съдилища и прокуратура във втори парламент ще бъде само на първо четене, съобщиха от пресцентъра на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"От данните в докладите на правосъдния министър, омбудсмана, прокуратурата, Националния превантивен механизъм става ясно, че Специализираният съд се е отклонил от борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Работата на тези съдилища залита към осъществяването на репресия по отношение на неудобни лица", коментира още Манолова.

Председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" уточни, че според статистиката от 2017 г. до момента исканията към Специализирания наказателен съд за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са 14 066, от които са разрешени близо 12 000. Тоест, в 85 % от случаите съдът разрешава използване на СРС по искане на Спецпрокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК