Елен лопатар се мисли за крава, тормози животните и ще го отстрелят

Жителите на село Кьосево се опитали да изгонят животното, но неуспешно

13.09.2021 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева

Елен лопатар в района на кърджалийското село Кьосево вероятно скоро ще бъде отстрелян. Животното се е откъснало от естествената си среда като малко и се е привързало към стадо крави.

От тях бозаело и до днес дори пашува с тях, но вече е голямо, има рога и създава проблеми, мислейки си вероятно, че си играе с големите животни. Всичко започва преди около три години, разказва собственикът на селскостопанските.

"На четири месеца беше, сучеше от тях. Накрая почна да подивява, да ги удря, бременни са, а навсякъде имат рани по тялото си", споделя Сюлейман Салибрям.

Заради проблема дори ще се раздели с препитанието си. 

"Ще накарам доктора да им бие инжекции и ще заколя кравите, няма как", решил е Сюлейман.

Еленът започнал да влиза в оборите. Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона. 

"Дойдоха да видят дали проблемът съществува. Видяха, че еленчето обикаля с кравите. Казаха, че до септември месец не могат да направят нищо. Вече е септември, но нищо не се прави, хората искат решение на проблема", казва кметът на село Кьосево Нурхан Юмер.

Решение се е търсило, но безрезултатно.

"Стреляно е с гумени патрони, за да избяга, да се върне при стадото си, но еленът пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но друго не можем да направим", коментира Васил Дончев - председател Ловно-рибарско дружество Кърджали.

Вече имат и разрешително за отстрел, което все още не е вкарано в изпълнение.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК