Нестандартна изложба в Габрово показва безглави статуи на политици

В концепцията са включени скулптурните портрети от гипс на Тереза Мей, Доналд Тръмп, Путин, Макрон и Бойко Борисов

11.09.2021 | 14:17 Редактор: Десислава Атанасова

Провокативна скулптурна инсталация, вдъхновена от практиката в Древен Рим да се поставят безглави статуи на императора за лесна подмяна на портрета му при смяна на властта, от вчера е изложена в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

В концепцията са включени скулптурните портрети от гипс на Тереза Мей, Доналд Тръмп, Путин, Макрон, а от българските политици - Бойко Борисов.

Творческото послание е, че властта също е преходна, както при древните, така и при съвременните политици.

Автор на оригиналната инсталация е скулпторът Андрей Врабчев, който преди време нашумя с говорящата глава със светещи очи на Бойко Борисов. Творецът черпи вдъхновение от практики в Древния Рим.

"Всъщност цялата концепция стъпва на тази традиция, която е съществувала в Римската империя – скулптурата на владетеля на императора да не бъде променяна, да бъде променен само неговия портрет. Тъй като често са се сменяли императорите и това е било икономически изгодно", разказва художникът Андрей Врабчев.

"Едно време скулптурите са използвали древен Рим за възхвала на властта, на императора, но също така да информират населението кой е на власт. В един момент императорите започват да се сменят много бързо , нямат време да се правят цели скулптури и затова просто се подменя главата. Използвайки този мотив авторът поставя световни и български добре познати политици. Тази метафора за безглавата власт е изключително актуална", обясни директорът на Музея Маргарита Доровска,.

Скулптурните портрети са направени от гипс, като повечето от представените политици като Тръмп, Борисов, Тереза Мей, вече са извън властта.

Творецът споделя, че голяма част от политиците смятат, че са ще бъдат вечно на власт и забравят да мислят за бъдещето, както и да поемат отговорността на тези, които са управлявали преди тях.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Скулптор
преди 2 години
Безглавата статуя на Фигуранта е със зелени чорапи и фуражка в ръка. Е, точно Фигуранта се налага да е съвсем без глава , защото той няма нужда от нея - може да я смени спокойно с празна кутия от обувки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
mitoko
преди 2 години
Ми они сите са безглАви само им сменят балОнете на раменете Сигнализирай за неуместен коментар