Кой е по-по-богат: КПКОНПИ разкри доходите на политиците за 2020 г.

Спестяванията на Бойко Борисов са се увеличили, а Красимир Каракачанов се е сдобил с нов автомобил

10.09.2021 | 19:04 Редактор: Здравко Черкезов

Сериозни суми в банкови влогове и увеличение на спестяванията. Това показват декларациите на българските политици за 2020 г., подадени пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси (КПКОНПИ). 

Най-богат от служебните министри е икономическият министър Кирил Петков. Според декларацията му той разполага с над 1 млн. лева на влог в чужбина и още 80 хил. налични парични средства. Тази година Петков си е купил и автомобил за 60 000 лева. 

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков пък разполага с влог за над 100 хил. лв. Той е декларирал три апартамента в София, още няколко имота в столицата и областта, две къщи в село Антон и жилище в Несебър. 

Служебният премиер Стефан Янев има три апартамента, придобити от 1997 до 2016 г. Със съпругата си имат влогове за общо над 70 000 лв. А с най-скромни средства сред министрите в служебния кабинет са вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на финансите Асен Василев. И двамата са декларирали, че притежават по един апартамент в София. 

Сериозно увеличение на спестяванията и при бившата власт. През 2020 г. експремиерът Бойко Борисов е увеличил паричните си средства от 117 хил. до 184 хил. лв. Сумата в банковия му влог е близо 190 хил. лв. 

Заместникът му в последното правителство на ГЕРБ – Томислав Дончев, пък има 90 хил. лв. като налични средства. Миналата година са били 38 хил. лв.

Имотното състояние на бившия вицепремиер Екатерина Захариева също се е увеличило. През 2019 г. тя е започнала строеж на къща в Гърция. Сградата с площ 200 кв. м е оценена на 262 хил. лв. Тя разполага и с около 50 хил. на влог. 

Красимир Каракачанов пък се е сдобил с нов автомобил – на стойност 15 хил. лв. През 2020 г. той е добавил 55 хил. лв. към наличните си парични средства. Така общата сума възлиза на 165 хил. лв. 

От Антикорупционната комисия допълват, че голяма част от декларациите на задължените за това лица все още не са подадени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК