До 2020 г. всеки ученик да разполага с таблет

От Министерството на образованието обмислят пълно интернет обслужване на училищата и университетите

02.03.2014 | 10:52 Редактор: Ралица Пейчева
До 2020 г. всеки ученик да разполага с таблет

Всеки ученик у нас да разполага с таблет или лаптоп и електронни учебници по всички предмети. Това предвижда държавата в проектостратегия за информационните технологии в образованието. Очаква се модерните технологии да влязат във всяка класна стая до 2020 година.

У нас на всеки 11 гимназисти от 11-и и 12-и клас се пада по 1 компютър. За сравнение в ЕС съотношението е 1 към 4.

В 148 СОУ „Проф. Любомир Милетич“ има само един компютърен кабинет, а според директор Дуфев трябва да има поне три. Учениците разполагат само с 10 компютъра.

От Министерството на образованието обмислят пълно интернет обслужване на училищата и университетите, което трябва да се случи до 2020 г. Предвижда се и масово използване на е-учебници, достъп до научни и образователни платформи.

И в момента университетите имат 100%-во WIFI покритие, докато в училищата процентът пада до 25 на 100.

У нас вече има две интерактивни класни стаи – едната в София, а другата в Пловдив. В тях учениците се обучават изцяло на таблети. Основно стратегията разчита на 500-те милиона евро по новата европрограма за модерно образование.

В 148 СОУ не се преподава по електронни учебници, въпреки че близо 70% от учителите са преминали компютърно обучение. В по-малки населени места този процент е в пъти по-нисък. До края на март управляващите ще решат колко точно средства ще бъдат отпуснати. За 2014 г. от бюджета на МОН са отпуснати близо 22 милиона лева за повече ИТ технологии в образованието. На изток пък, в Южна Корея, до 2015 г. учениците ще се обучават само чрез електронни учебници.

Вижте още в репортажа на Христиания Червенкова.