Депутатите не могат да се разберат и за пенсиите, предложенията са много различни

Според ГЕРБ-СДС актуализация не е необходима

07.09.2021 | 13:59 Редактор: Жаклина Иванова

Парламентът днес заседава извънредно по актуализацията на бюджета на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Фокусът е поставен върху пенсиите - по-конкретно минималната пенсия, която може да получават пенсионерите.

Предложението е тя да се увеличи от 300 лв. на 370 лв., а максималната пенсия да нарасне до 1500 лв. Депутатите имат разминавания. Парламентарните групи имат различни предложения как да се подпомогнат пенсионерите.

Някои от парламентарните групи предлагат мярката, с която всички пенсионери биват подпомогнати - тази от 50 лв., да продължи до края на годината. Това желание изразиха от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От ДПС поискаха да има подпомагане на пенсионерите, и по-точно на тези, които са със средна пенсия. Притесненията са свързани с това, че се поставя фокус върху минималната пенсия, а не върху пенсионната реформа.

Според депутатите от ГЕРБ-СДС, актуализация към този момент не е толкова необходима, защото има заложени достатъчно средства в бюджета.

"Добавка от 50 лв. на всички пенсионери месечно до края на тази година като анти-Ковид мярка, която да гарантира, че в условията на преизчисления на пенсиите, така, както е предложено от служебното правителство, няма да има нито една социална група, която да получи по-ниска пенсия от тази, която е получавала досега", посочи председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Преизчисляване на пенсиите, увеличаване на размера на обезщетението през втората година от майчинството. За финансирането на тези две промени са необходими повече от предвидените в бюджета средства. Затова предлагаме увеличение на допълнителните трансфери от централния бюджет към бюджета на ДОО", коментира Георги Гьоков от ПГ на БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК