fallback

Данните ни при преброяването са защитени, системата работи бавно, грешките са много

Вицепремиерът Пеканов: Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре

07.09.2021 | 13:40 Автор: Жаклина Иванова

Хакерска атака срещу онлайн системата за преброяването още в първи часове след пускането ѝ. От НСИ обясниха, че данните на потребителите са защитени и очакват около 70% от населението да се преброи по този начин.

Всички, които не са се самоотчели, ще могат да изчакат преброителите, които тръгват по домовете от 18 септември до 3 октомври.

Още в първата минута на 7 септември е осъществена и първата регистрация по преброяването, а до 7:00 часа тази сутрин общият брой на регистриралите е бил 3571 души. 

"Взети са абсолютно всички мерки. Хакерската атака е отразена още от първата степен на защитата, а тя е четиристепенна", посочи зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

"Хората не бива да се притесняват за личните и индивидуалните данни, които ние събираме. То е ясно – ние не се интересуваме от индивидуалните данни на конкретния индивид. Тези данни са защитени и никога няма да бъдат публикувани", увери председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Преброяването е задължително, а глобата при отказ е 160 лева.

"Не е целта на нас, като организатори, да попълваме бюджета и да събираме пари. Тук не става дума за голям брой глобени и големи събрани суми. При злонамерени действия от страна на някои хора тези глоби ще бъдат прилагани от страна на общинските комисии по преброяването", обясни още Цветарски.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Попълването на електронната карта става чрез регистрация на един член от домакинството.

"Засега имаме 56 грешни имейл адреси. Моля ви, проверявайте си ги хубаво. Друго, което често се греши, е, че се попълва датата, на която изтича документът за самоличност, а не на която е издаден. До 6:00 часа са обработени над 62 000 заявки. Системата работи по-бавно, но това ще се преодолее като се включат всички ресурси", подчерта Янчева.

"Ще знаем всяко едно домакинство, всяко населено място къде и как живее. Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре", коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Онлайн преброяването ще продължи до 17 септември. От следващия ден до 3 октомври служители ще посещават домовете ни, за да съберат уникалните кодове, които се генерират след електронното преброяване. Ако хората отсъстват от жилището, те могат да запишат своя код на информационната табелка, която преброителят ще остави на вратата им.

Там ще е записан и неговият телефон за връзка. Тези, които не са се самопреброили, ще могат да го направят в дома си на хартия. Взети са и всички необходими здравни мерки.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback