Започна националното преброяване, електронната система вече работи

От 18 септември 27 000 преброители тръгват по домовете

07.09.2021 | 07:00 Редактор: Тодор Петров

Започна 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България. В полунощ беше отворена Информационна система и всеки, който живее постоянно в България, може да се преброи онлайн.

Процесът ще премине в два етапа. Електронно в първите 10 дни и класически от 18 септември до 3 октомври, когато 27 000 преброители тръгват по домовете. От Националния статистически институт препоръчват онлайн преброяването, защото е бърз, лесен, удобен и безопасен начин в условията на пандемия. 

След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване. За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. 

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Попълването на електронната карта става чрез регистрация на един член от домакинството. Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не където сме регистрирани. 

Достъпът до електронната карта е ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

Системата ще работи до 17 септември, а след това ще започне и стандартното посещение по домовете. Ако хората отсъстват от жилището, те могат да запишат своя код на информационната табелка, която преброителят ще остави на вратата им. Там ще е записан и неговият телефон, за да се свържат.

Преброяването е задължително. 160 лева е глобата за отказалите да бъдат преброени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Марио
преди 2 години
Това са пълни простотии. Хахах Сигнализирай за неуместен коментар