Хакери атакуваха "Преброяване 2021", НСИ парира успешно

Вицепремиерът Атанас Пеканов бе един от първите, които се пребориха електронно

07.09.2021 | 11:40 Редактор: Здравко Черкезов

НСИ успешно се справи с първата хакерска атака на "Преброяване 2021", която се случи докато беше официалното откриване на преброяването в Министерския съвет.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски призоваха всички да участваме в преброяването на населението и жилищния фонд и да се възползваме от възможността да се преброим електронно.

На пресконференция в МС вицепремиерът, в чийто ресор е и статистиката, акцентира върху важността на преброяването с аргумента, че само то ще ни даде пълна картина за страната, като на негова база ще могат да се вземат правилни управленски решения и да се търсят правилните политики.

Затова всеки трябва да участва в преброяването, това ще повиши представителността на взетите решения, допълни вицепремиерът.

Участието в преброяването е задължително по закон, но много по-важно е, че максимално честната и коректна информация, която хората попълват в преброителните карти, ще ни позволи да направим добра снимка на България, заяви Цветарски, цитиран от БТА.

За минути беше преодоляна хакерска атака на преброяването, съобщиха от НСИ. Системата за преброяване има четири степени на защита, като хакерската атака е била отразена още на първата степен.

Вицепремиерът беше един от първите, които се преброиха електронно.

От полунощ на 6 срещу 7 септември до 24:00 ч. на 17 септември е електронното преброяване. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта. От 18 септември до 3 октомври преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Да почва училището, да започват "хакерите" да си учат уроците и да не се занимават с глупости. Сигнализирай за неуместен коментар