Паметник на Гаврил Кръстевич беше тържествено открит в Пловдив (ОБНОВЕНА)

От 19:00 часа на пл. „Централен“ е спектакълът на комитет „Родолюбие“

06.09.2021 | 15:34 Редактор: Юлия Христова

Честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 6 септември 1885 година е една от най-паметните дати в нашата история, урок, който показва на всички българи, че силата ни е в единството, независимо от политическите пристрастия.

В цялата страна днес има празнични прояви. Център на честванията в Пловдив. Mитрополит Николай отслужи тържествен молебен в църквата „Св. Богородица“.

В словото си той пожела здраве и благополучие на миряните, а полиците призовa да са единни и да не хвърлят държавата в хаос. Паметник на Гаврил Кръстевич беше тържествено открит веднага след службата в двора на катедралния храм.

От 19:00 часа на пл. „Централен“ е спектакълът на комитет „Родолюбие“, а тържествената заря - проверка е в 20:30 часа. В празненствата за Деня на Съединението участва и президентът Румен Радев.

Във Велико Търново националното знаме беше издигнато пред сградата на общината. А точно по обяд камбаните на хълма Царевец и на всички църкви огласиха старопрестолния град в чест на Съединението.

За отбелязването на празника русенци се събраха на площад „Ал. Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Те бяха посрещнати от почетен караул и изпълненията на Oбщинcĸия дyxoв opĸecтъp.      

Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва.

"Голям празник, много важен за България, за нейната история. Аз съм убедена, че е символ и на днешния ден. Защото действително трябва да се обединим, трябва да се съединим и да бъдем българи в пълния смисъл на думата, така както е начертал и Левски и Ботев и героите на съединението", казаха присъстващите.

По-различно отбелязаха празника в Бургаско. В културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“ събра стотици бургазлии и туристи.  Местните рибари демонстрираха как се плетат рибарски мрежи, въжета и как се правят морски възли. Старите морски вълци разкриха че най-често тези здрави капронови мрежи се късат от делфини, а занаятът им бил наследство.

А в Силистра честванията бяха отменени заради усложнената обстановка свързана с коронавируса.

Вижте повече в репортжа на кореспондентите ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК